Αρχικη | ΤΥΠΟΣ | ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ | 10 Οκτωβρίου 2011

10 Οκτωβρίου 2011

απο
Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

Τουρκικός «τσαμπουκάς»

ΦΡΕΓΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο, με τους Τούρκους πιλότους να παίρνουν εντολές για εμπλοκή σε αερομαχίες

 

Του Ανδρέα Κούτρα

 

Η σαββατιάτικη «κρουα­ζιέρα» της τουρκικής φρεγάτας ανοιχτά του Σουνίου, καθώς επίσης και η τακτι­κή των εμπλοκών στο Αιγαίο κατ' εντολήν μάλιστα υψηλόβαθμων στρατιωτικών μέσω των ραντάρ της Άγκυρας επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς των επιτελών του Πενταγώνου για «θερμή» περί­οδο στα Ελληνοτουρκικά με φόντο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσό­γειο και την Κύπρο. Για ανυπαρξία ξεκάθαρης στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία και φοβικές αγκυλώ­σεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. κ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Μετά από αρκετούς μήνες η Τουρκία επέστρεψε στην τακτική των προκλήσεων με την αποστο­λή πολεμικού πλοίου ανοιχτά της Αττικής. Η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» τύπου ΜΕΚΟ διήλθε από τα εθνι­κά χωρικά ύδατα μεταξύ Κέας και Κύθνου το απόγευμα του Σαββάτου και εξήλθε των στενών του Κα­φηρέα στις 19:55 με κατεύθυνση προς τα στενά του Βοσπόρου. Είχε αποπλεύσει από την Αττάλεια και αφού πέρασε από τη Ρόδο, κινήθη­κε νότια της Σαντορίνης, της Μήλου και στη συνέχεια με βόρεια πορεία, πλέοντας σε διεθνή ύδατα, πέρασε δυτικά από τη Σέριφο. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας της ήταν υπό την παρακολούθηση της ελληνικής πυραυλακάτου «Ξένος».

Ο στόχος του πλου της τουρκι­κής φρεγάτας ήταν η επίδειξη της σημαίας και προφανώς η έκφραση ενός «τσαμπουκά» όχι στα ανατο­λικά του Αιγαίου αλλά στις Κυκλά­δες και ενδότερα. Μπορεί δε ο διά­πλους μεταξύ Κύθνου και Κέας στις 5 το απόγευμα Σαββάτου να είχε τα χαρακτηριστικά της αβλαβούς διέ­λευσης (σταθερή πορεία και χαμηλή ταχύτητα), το γεγονός όμως ότι ένα πλοίο ξεκινάει από την Αττάλεια με προορισμό τα στενά του Βοσπόρου και κάνει βόλτα στο Αιγαίο, στις Κυ­κλάδες, στον Ευβοϊκό και τις Σπο­ράδες, κάθε άλλο παρά αβλαβής διέλευση μπορεί να θεωρηθεί.

Η τουρκική πρόκληση συμπί­πτει χρονικά με την αποστολή και ένταξη της ελληνικής φρεγάτας «Ύδρα» στη νατοϊκή δύναμη «Actiνe Endeavour», που επιχειρεί στην ανατολική Μεσόγειο και προς την Κύπρο. Η Ελλάδα ήθελε να έχει ένα πλοίο στη δύναμη, προκειμένου να «αντλεί» απευθείας πληροφορίες και να έχει καθαρή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην περιοχή που «βράζει» λόγω των έντονων αντι­δράσεων της Άγκυρας στις έρευ­νες φυσικού αερίου που κάνουν Κύπρος και Ισραήλ στο «οικόπεδο 12». Η πρόκληση δε με αποστολή φρεγάτας εκ μέρους της Τουρκίας ανοιχτά του Σουνίου ερμηνεύεται και ως επίδειξη δύναμης.

Είναι περισσότερο από εμφα­νές ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα με ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεών της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός της επαναφοράς στις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά από τέλη Σεπτεμβρίου και μάλιστα με εντολή που δίδεται στους Τούρ­κους πιλότους από τα ραντάρ ενώ πετούν στο Αιγαίο, έχοντας σημειώ­σει παράβαση του FIR Αθηνών και παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Τα ελληνικά ραντάρ έχουν καταγράψει αρκετές συνομιλίες-­εντολές εμπλοκής που ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιτελείς του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ. Εκφράζονται φόβοι για πρόκληση ακόμη σκληρότερων αερομαχιών από τους Τούρκους πιλότους εφόσον αυτή η τακτική συνεχισθεί με την ίδια ένταση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις εμπλοκές που δεν έκαναν οι Τούρκοι μέσα σε ένα χρόνο (το 2011) επιχειρούν να τις πραγματοποιήσουν μέσα σε ένα μήνα. Από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή είχαν καταγρα­φεί 9 εμπλοκές, όταν ολόκληρο το 2010 σημειώθηκαν 13.

Με αφορμή την «κρουαζιέρα» της τουρκικής φρεγάτας, ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξω­τερικών της Ν.Δ. κ. Πάνος Πανα­γιωτόπουλος προέβη σε δήλωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αναποφασιστικότητα και υποχωρη­τικότητα», ενώ ζήτησε η τακτική της έντασης από την Τουρκία να αντιμε­τωπισθεί με μία καλά σχεδιασμένη πολιτική, η οποία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να ακυρωθούν η περαιτέρω κλιμάκωση των προκλή­σεων και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και να υποχρεωθεί η Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

Συστάσεις Κλίντον στην Άγκυρα για τις απειλές κατά της Κύπρου

Ερωτηματικά για τη νέα παρέμβαση του συμβούλου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου

 

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

 

ΣΑΦΕΣ μήνυμα έστειλε για μία ακόμη φορά η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και τις έρευνες για το φυσικό αέριο. Σε άρθρο της η «Wall Street Journal» αποκαλύπτει ότι υπήρξε παρέμβαση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον προς την τουρκική κυβέρνηση, την οποία προειδοποίησε να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται αρμόδιες διπλωματικές πη­γές, η κυρία Κλίντον «πίεσε σε κατ' ιδίαν επαφή Τούρκους αξιωματούχους να στα­ματήσουν τις απειλές ότι θα στείλουν πο­λεμικά πλοία στις θάλασσες γύρω από την Κύπρο με αφορμή την αντιπαράθεση για τα ενεργειακά αποθέματα» και κατέστησε σαφές ότι «οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αμερικανικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, καθώς τα κοιτάσματα αερίου αξιοποιού­νται από κοινού από την Κύπρο και τη Noble Energy».

Εξίσου ξεκάθαρος είναι ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Άγκυρα, Μόρτον Αμπράμοβιτς, ο οποίος, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσαφηνίσουν προς την Τουρκία ότι «αν ξεσπάσει σύγκρουση με το Ισραήλ, θα επιλέξουμε το Ισραήλ»... Ενώ η Τουρκία συνεχίζει, εν τω μεταξύ, τις παρασκηνια­κές παρεμβάσεις σε Λίβανο και Αίγυπτο προκειμένου να αναιρέσουν τις συμφω­νίες οριοθέτησης της ΑΟΖ που έχουν υπο­γράψει με την Κύπρο, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή επανέλαβε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και ότι αναμένει την ευρωπαϊκή υποστήριξη ένα­ντι των τουρκικών απειλών.

Η τουρκική εφημερίδα «Zaman», εν τω μεταξύ, επικαλείται δηλώσεις του Αλεξ Ρόντου, συμβούλου του Έλληνα πρωθυ­πουργού Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίες, για μία ακόμη φορά, εγείρουν ερωτημα­τικά για το περιεχόμενό τους, αλλά και για το αν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον κ. Παπανδρέου να διατυπώνει τέτοιες «σκέψεις» ή προτάσεις όπως: «Πρέπει να αφαιρέσουμε τους λόγους για τους οποί­ους υπάρχει φόβος και στις δύο χώρες. Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει προσεκτικά όλα τα πολιτικά αίτια για τα οποία δι­ατηρεί τη στρατιωτική επιλογή έναντι της Ελλάδας. Διότι αν το κάνει αυτό η Τουρκία, η Ελλάδα μπορεί να αισθαν­θεί λίγο πιο άνετα για να διαπραγμα­τευτεί ορισμένα πράγματα».

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

Ο Θεός να τους φωτίσει...

Ευχή προς τον πρωθυπουργό και τους ηγέτες του κόσμου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

 

Της Βάλιας Νικολάου

 

ΜΗΝΥΜΑ ενότητας και ευχές, ο «βαρέως χειμαζόμενος ελληνικός λαός» να ξεπεράσει την οικονομική κρίση «με τας ολιγοτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας» έστειλε ο Οικουμε­νικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της Θείας Λει­τουργίας στο Ναό του Πρωτάτου, στο Άγιον Όρος, παρουσία του πρωθυπουργού.

Στο κήρυγμά του, ο κ. Βαρθολο­μαίος επεσήμανε ότι τα αίτια του αδιεξόδου δεν είναι μόνο οικονο­μικά αλλά πάνω από όλα πνευμα­τικά, τονίζοντας πως η λύση είναι ή επιστροφή στον Θεό.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι μια την έξοδο από την κρίση χρειάζε­ται «συστράτευση και σύμπνοια πάντων, θυσίας, κόπους και υπο­μονήν» για αυτό -όπως είπε- είναι επιβεβλημένη η συνεργασία της Πολιτείας με το Άγιον Όρος. Χα­ρακτήρισε δε «δύσκολο και κοπιώ­δες» το έργο του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων ηγετών του κόσμου, ευχόμενος να τους δίνει ο Θεός πνεύμα συνέσεως και φω­τισμόν και στο λαό «δύναμη» και «ομόνοια».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Πα­πανδρέου στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις Καρυές του Αγίου Όρους, μίλησε για τον αγώνα του κ. Βαρθολο­μαίου ο οποίος -όπως είπε χαρα­κτηριστικά- είναι ένα παράδειγμα «που μας εμπνέει και μας δίνει και μας δύναμη, σε μια εποχή δύσκο­λών καιρών για τη χώρα μας, που έχουμε επωμιστεί όλοι μας, όχι μόνο προσωπικά εγώ αλλά και ο ελληνικός λαός και βάρη και ευθύ­νες...». Τόνισε, επίσης, άτι η χώρα μας θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και σύντομα θα βρεθεί στην άλλη όχθη.

Στο μεταξύ, ο κ. Βαρθολομαί­ος κατά τη διάρκεια γεύματος με αγιορείτες πατέρες στις Καρυές εξέφρασε την ελπίδα και προσδο­κία του να τελεσφορήσει το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεο­λογικής Σχολής της Χάλκης. «Ελπί­ζαμε ότι τον περασμένο Αύγουστο στα σαράντα χρόνια ακριβώς από την επαναλειτουργία της Σχολής θα είχαμε θετικάς ειδήσεις, από την Άγκυρα, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 

ΤΑ ΝΕΑ

 

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

«Κρουαζιέρα» τουρκικής φρεγάτας στο Αιγαίο

 

Της Αριστοτελίας Πελώνη

 

Με «κρουαζιέρα» στο Σούνιο έκανε αυτή τη φορά αισθη­τή την παρουσία της στο Αι­γαίο η Άγκυρα, καθώς η τουρκική φρε­γάτα «Κεμάλ Ρέις» έφτασε μεταξύ Κέ­ας και Κύθνου και έπλευσε προκλητι­κά στα ελληνικά χωρικά ύδατα το πε­ρασμένο Σάββατο.

Αν και αμφότερες οι πλευρές επιμέ­νουν πως η Άγκυρα δεν παίζει το χαρ­τί της έντασης με την Ελλάδα και δια­μηνύουν ότι η συνεδρίαση του Ανώτε­ρου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγ­ματοποιηθεί τον Νοέμβριο -τουλάχι­στον, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δε­δομένα και αν δεν υπάρξει κλιμάκω­ση της έντασης σε ό,τι αφορά την ελ­ληνική πλευρά-, η παραβίαση των ελ­ληνικών χωρικών υδάτων στο Κεντρι­κό Αιγαίο έρχεται να προστεθεί στα πρόσφατα περιστατικά αερομαχιών στο Αιγαίο που είχαν σταματήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και επαναλήφθη­καν προ ημερών.

Η τουρκική φρεγάτα εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή μεταξύ Κέας και Κύθνου το απόγευμα του Σαββάτου πριν εξέλθει από το στε­νό του Καφηρέα. Η προερχόμενη από τη Ρόδο φρεγάτα, η οποία κατευθυνό­ταν προς τη Σμύρνη, είχε νωρίτερα πε­ράσει από διεθνή ύδατα νότια της Σα­ντορίνης, της Μήλου και δυτικά από τη Σέριφο. Η Αθήνα συν

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (42 )

avatar
Betti 05/07/2012 13:34:18
<a href="http://www.yourhairtreatment.com/">propecia and buy</a> 317250 <a href="http://www.localinsuragents.com/">home insurance quote</a> 940 <a href="http://www.eddrugsonline.net/">viagra for woman</a> mgntdy <a href="http://www.myinsurdeals.com/">home insurance</a> 08991
avatar
Carlinda 07/07/2012 08:35:53
<a href="http://www.searchonlinecolleges.net/">college degree</a> :-)) <a href="http://www.yourinsursite.com/">home insurance</a> %P <a href="http://www.cogenesys.com/mba.html">MBA degree</a> :((( <a href="http://www.comfortmedica.net/">levitra</a> ibo
avatar
Trudy 18/07/2012 17:28:52
<a href="http://www.car-insur-online.com/">car insurance</a> :-[[[ <a href="http://www.treatedonline.com/">levitra and alpha blockers</a> 401 <a href="http://www.megameds.net/">levitra</a> tww <a href="http://www.eddrugsonline.net/">viagra</a> >:OO
avatar
Reggie 26/07/2012 20:36:49
<a href="http://www.getpainkilleronline.com/">ultram</a> 9031 <a href="http://www.insurplansguide.com/">life insurance</a> =)) <a href="http://www.findyourcreditcard.net/">credit cards</a> 8(((
avatar
Kalie 27/07/2012 14:00:16
<a href="http://www.getfreeinsurancequotes.net/">standard life insurance</a> nhhm <a href="http://www.flycheaptoday.net/">flight cheap</a> 8[[ <a href="http://www.cheapcarinsurbrokers.com/">cheap car insurance</a> giwc <a href="http://www.myrefinanceratesplace.com/">mortgage</a> hlu
avatar
Irene 30/07/2012 18:18:17
<a href="http://www.getpainkilleronline.com/">ultram online unprescibed</a> :-] <a href="http://www.getfreeinsurancequotes.net/">life insurance cost</a> =PP <a href="http://www.flycheaptoday.net/">cheap flights</a> :]
avatar
Agatha 02/08/2012 14:18:03
<a href="http://www.find-quotes-online.com/">online auto insurance</a> lryho <a href="http://www.savewithcarinsurance.net/">auto owners insurance</a> wpm <a href="http://www.myrefinanceratesplace.com/">mortgage</a> nmmlc
avatar
Terrah 14/08/2012 21:09:43
<a href="http://www.chooseautoinsurer.com/">online auto insurance</a> 21898 <a href="http://www.genmedica.net/">cialis levitra vs</a> 88982 <a href="http://www.tzrinski.com/">viagra for sale</a> =-OO <a href="http://www.carinsurquote.com/">car insurance quotes</a> 712936
avatar
Nelly 18/08/2012 02:53:47
<a href="http://www.genmedica.net/">cialis</a> 8-DDD <a href="http://www.greatmedschoice.net/">tramadol</a> 8-))) <a href="http://www.getyourquotesonline.com/">car insurance quote</a> 8491
avatar
Audel 19/08/2012 09:25:44
<a href="http://www.ultraprix.net/">tramadol</a> >:PP <a href="http://www.findautoinsurplans.com/">auto insurance</a> 4948 <a href="http://www.centiprix.net/">propecia buy on line</a> :) <a href="http://www.quoteslibrary.net/">life insurance</a> :[[[
1 2 3 4 5 next συνολικά: 42 | προβολή: 1 - 10

Σχολιάστε το άρθρο

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Captcha
  • Αποστολή άρθρου Αποστολή άρθρου
  • Εμφάνιση εκτύπωσης Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Προβολη ως Plain Text Προβολη ως Plain Text

Tagged as:

Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο

0